3/4匹窗口式冷氣機邊部好

想買3/4匹窗口式冷氣機,但唔知邊部比較好?市面上3/4匹窗口式冷氣機太等等多選擇,無從入手? 見到大家有呢個疑問,就等小編幫下你啦!我哋就揀咗市面上4個牌子嘅窗口式冷氣機做比較,分別係Hitachi、Carrier、Midea、Whirlpool。等我哋好好咁睇下呢4個牌子嘅價錢、能源效益等級、製冷音量啦!

Hitachi日立RA08MF

綜合評價:★★★★

日立3/4匹窗口式冷氣機售價約HKD 1,700 – HKD 3,200,能源標籤為1級。由於使用專門嘅WASABI 納米鈦空氣過濾網,可以有效過濾空氣中嘅致敏原。係製冷嘅同時,幫你淨化室內空氣,一石二鳥。

 

除此之外,呢款3/4匹窗口式冷氣機採用低噪音機身設計,大大減低冷氣機製冷時所產生的聲量。其實用得窗口式冷氣機,你都預咗有咁上下音量,不過Hitachi呢款窗口機係音量控制上,就真係值得一讚。

 

Carrier 開利 CHK07HKE

綜合評價:★★☆☆

呢款Carrier 開利3/4匹窗口式冷氣機售價就相對較高,約HKD 2,400 – HKD 2,600。值得一提嘅係,呢款冷氣機有製暖功能。喺過濾網上,佢採用三合一納米銀負離子防霉過濾網,可以做到抗菌同防霉功效。能源標籤為2級,能量使用上就可圈可點。而大家最關注嘅製冷音量上,小編就俾中等評級。

 

Midea 美的 MWH-07CM3X1

綜合評價:★★★☆

美的3/4匹窗口式冷氣機售價大約為HKD 1,200 – HKD 2,100,能源效益標籤為1級。同開利嘅隔塵網相似,係銀離子抗菌過濾網,可以做到抗菌、防霉嘅效果。不過如果你係對空氣潔淨有一定要求嘅話,呢款就未必咁適合你啦。

 

美的冷氣喺音量控制上,就向來都有咁上下,所以呢款窗口冷氣喺製冷音浪上都控制得頗不錯。

 

Whirlpool 惠而浦 AWA07510R

綜合評價:★★★☆

惠而浦3/4匹窗口式冷氣機售價大約為HKD 1,600 – HKD 2,400,同其他三款冷氣機相比,價格中等,不過不失,而能源效益標籤為1級。隔塵網方面,惠而浦採用Silver Ion銀離子過濾網,可以有效阻隔有害細菌。另外,呢款惠而浦冷氣機應用到專利第6感技術,會自動調較冷氣溫度貼合室內溫度,唔會令你感到忽冷忽熱。

 

喺製冷音浪上,表現都相當不俗。當然要做到完全寧靜就唔太可能,但對於窗口機黎講,已經足以俾個贊佢!

Leave a Reply

Your email address will not be published.