【2匹窗口式冷氣機】2匹冷氣機夠用嗎?安裝前必看的須知

聽到坊間話裝2匹窗口式冷氣機費用唔平?搞到想買2匹窗口式冷氣機,都心大心細?其實呢,無論你買唔買2匹窗口冷氣機都好,消費最緊要就係精明,咁樣就乜都唔洗怕!今日我哋就同大家講下,2匹窗口機嘅安裝同相關須知,希望可以幫到選購2匹冷氣機嘅你啦!

如何知道2匹窗口冷氣機是否夠用?

選購2匹窗口冷氣機前,最緊要清楚匹數是否適用家中範圍。一般來說,2匹窗口式冷氣機適用於大約160-200平方呎嘅單位。不過當然最後是否選擇2匹窗口機除了看屋企面積大小之外,還要看其他因素,例如屋朝方向是否西斜?又或是樓層的高低、總居住人數等等。若然是西斜屋或有較多人居住,你可能要考慮比2匹窗口冷氣機更高匹數的冷氣機了。

市面上2匹冷氣機選擇奇多,購買之前可以先諗下自己需要乜功能,再貨比三家,例如日立Hitachi RA18MF、RA18MDF就有WASABI納米鈦空氣過濾網,可以做到淨化空氣嘅功效,對於想冷氣機具備空氣過濾功能嘅人嚟講,呢個就係一個唔錯嘅選擇。

不可不知的2匹窗口機安裝前須知

2匹窗口冷氣機

你唔多唔少都會聽過,買部冷氣幾千蚊,安裝完之後貴咗幾倍嘅故事。其實無論你係唔係購買2匹窗口冷氣機,總之喺購買冷氣機之前,要問清楚售賣商包唔包安裝服務。如果包安裝,要再問清楚,包邊啲服務,唔好未問清楚就急住排板,否則,後悔莫及!仲要記住,事前要問清楚報價,最好就叫冷氣機維修師傅上門現場報實價,唔係嘅話之後就真係口同鼻拗!

2匹窗口機安裝方面一般都包括:原有玻璃封窗、去水盤安裝(如有跟機)、玻璃膠封邊。但涉及到拉電線、駁電、拆窗花及防盜網、介玻璃、拆厚玻璃、油漆配色、人手搬冷氣機上樓等服務,一般就要另外加錢。如果安裝冷氣機嘅位置冇石屎窗台,需要另外安裝鋁架或者支架,都係要另外收錢。如果想將玻璃換成隔音玻璃,就更加要另外收錢,因為要另外去訂先有。

2匹窗口機

再提多次大家,各類匹數包括2匹冷氣機喺冷氣機安裝方面嘅話,一般都可以叫師傅先上樓睇一睇安裝位置,了解實際安裝環境如何。咁師傅就可以俾到一個比較準確嘅報價,你再決定是否採用有關服務。所以買冷氣同安裝冷氣,冇大家諗到咁難,諗清楚在行動,所有事就可以迎刃而解啦!

Leave a Reply

Your email address will not be published.