【1匹窗口式冷氣機】點樣用到盡?安裝冷氣機的一大學問

1匹窗口式冷氣機係尋常家庭中嘅常見機種,不過係唔係就咁部1匹窗口冷氣機裝好就叫用好咗部1匹窗口機呢?其實點樣用好部1匹冷氣機有好大學問,千萬唔好小睇!今日我哋由最基本嘅安裝位置開始,逐樣睇真啲,用盡你部1匹窗口冷氣機!

出風口位置不易正對墻身

安裝1匹窗口式冷氣機,係唔係就咁安落墻身度就叫大功告成呢?絕對唔係!其實無論安裝1匹窗口冷氣機或其他冷氣機前要留意冷氣機嘅出風口方向,最理想係正對空間嘅中央位置,咁樣冷風可以充分地擴散至整個空間。如果出風口正對墻身,由於冷風當中含有水分,會導致墻身過濕發霉變黑,呢個情況到咗春潮嘅時候就會越發嚴重。而且正對墻身,令到冷空氣只會在局部地方沉積,難以擴散開去,喺呢種情況之下,就需要額外使用風扇助陣。安裝1匹窗口機之前,要細心睇清楚啊!

1匹窗口式冷氣機

安裝位置不應處於陽光直射位置

冷氣機嘅運作原理,簡單講就係吸熱同散熱,1匹冷氣機亦然。如果1匹窗口式冷氣機安裝喺陽光直射位置,會影響冷氣機嘅散熱效果,大大降低製冷效率。大家應該有所體會,酷熱警告生效嘅時候,冷氣機出冷氣都感覺到慢啲。情況條件許可,就盡量將1匹窗口冷氣機安裝喺陰涼位置。

陽光直射

安裝位置不宜太低

再講一次,冷氣機嘅運作原理係吸熱同散熱,其實就係將空間裡面嘅空氣熱量帶走。係時候拋下書包,空氣嘅對流現象係冷空氣下沉,熱空氣上升。所以熱空氣喺對流之下,會積聚於空間嘅較高位置,要有效將熱空氣嘅熱能吸收走,1匹窗口機應該安裝喺較高嘅位置,咁樣先可以最有效吸收熱空氣嘅熱能。由於冷空氣下沉,如果安裝位置過低,就會造成1匹冷氣機無法接觸到熱空氣。一般建議,冷氣機安裝高度距離地面1.5米或以上。

睇完上面關於1匹冷氣機嘅安裝Tips,依家係唔係知道更多點樣用盡你部冷氣嘅知識呢?另外提提你,如果你的1匹窗口機或其他匹數冷氣機遇到運作問題,如果喺保養期內,最好就搵原廠維修,始終有保證,例如Hitachi日立窗口式冷氣機則為3年全機免費保用(人工、原廠零件及收送費用全免),壓縮機更保用5年。

Leave a Reply

Your email address will not be published.